BÚZA
A föld egyik legnagyobb területén előforduló gabonája. A sivatagok és a sarkvidék kivételével szinte mindenütt termesztik. Kenyérgabona szerepén túl sokrétű felhasználás jellemzi.
Búzaszem összetétele:
13,0% nyersfehérje
1,9% nyers zsír
1,9% rost
68,5% szénhidrát
1,7% hamu
Egy közös van minden növényben. Már a termesztése során is rengeteg oxigént állít elő, így a belőlük nyert energia valóban ZÖLD!
KUKORICA
A kukorica vagy népies nevein tengeri, törökbúza, málé a perjefélék családjába tartozó, lágy szárú, egynyári növény. Két méter magasra is megnő és csöves szemtermést hoz.
Tulajdonságai:
jó termőképesség, termésbiztonság
kedvezőtlen, élettelen (abiotikus) és élő (biotikus) környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképesség
gyors szántóföldi vízleadó képesség
kiváló szárszilárdság
jó morzsolási arány (szem:csutka %, szem: 80% <)
termesztési célnak megfelelő beltartalom
Egy közös van minden növényben. Már a termesztése során is rengeteg oxigént állít elő, így a belőlük nyert energia valóban ZÖLD!
NAPRAFORGÓ
A napraforgó a legfontosabb és a legnagyobb területen termesztett olajnövényünk, ezért meghatározó szerepe van a hazai növényolaj termelésünkben.
Felhasználása:
Élelmiszeralapanyag
Gyógyszeralapanyag
Gyümölcsízesítés
Emberi rágcsálnivaló
Madáreleség
Egy közös van minden növényben. Már a termesztése során is rengeteg oxigént állít elő, így a belőlük nyert energia valóban ZÖLD!
REPCE
A repce mediterrán vidékről származik. Az Indus völgyében már időszámításunk előtt 3000-ben termesztették. Már az ókorban eljutott Kínába és Japánba.
Tápanyagigény:
Az őszi káposztarepce apró magvú, nyár végi, kora őszi vetésű olajnövényünk, amely csak jól megtervezett, szakszerű tápanyag-visszapótlással termeszthető sikeresen.
Az egyenletes magágy mellett az egyenletes tápanyagellátás is nagyon fontos. A repce esetében egy elem se kerülhető meg. Periodikus trágyázást ne alkalmazzunk, mivel a repce a makro (N, P, K, Ca, Mg, S) és mikro (B) tápelemekre egyaránt igényes.